Always chasing light

Always chasing light

tirsdag den 30. juli 2013

Foto Weekend

I weekenden havde vi besøg af to søde unge mennesker, Dines og Nikita. Vores nevø og hans kæreste. -
Dines og jeg har en fælles interesse i fotografi, og vi har begge to et Nikon D7000 kamera, så der blev udvekslet mange idéer. Det var rigtig hyggeligt, og samtidig var der den bonus, at Nikita både er sød og smuk, så vi havde en model at øve os på, og det blev til mange billeder i løbet af weekenden.

Nikita på Bratten Strand med ret meget blæst i håret
Det viste sig, at Nikita var et naturtalent, som ikke behøvede ret mange instruktioner fra fotograferne.

Nikita med opsat hår

Blæsten var lidt strid, så da jeg tog det næste billede af Nikita i marehalmen, så måtte jeg have en hurtig lukkertid for at undgå bevægelsesuskarphed i marehalmen. Det blev til følgende Exif værdier: f/9,0 - 1/2000 sek. - ISO 1250 - fokuslængde 95 mm.

Nikita i marehalmen
Et mere af skønne Nikita på stranden
Udover besøget på Bratten Strand om søndagen, så var vi også en tur i Bangsbo området om lørdagen, og her skød Dines og jeg også flittigt på Nikita, som kun fik ro, da vi skulle spise de medbragte sandwiches til frokost.

Nikita ved Bangsbo hovedgård

Nikita på en af de gamle kanoner ved Bangsbo

Nikita skulle selvfølgelig også have taget billeder ved blomsterne i Bangsbo Botaniske Have.

Nikita og blomsterne

Næste stop var Sæby Strand, hvor vi fik nogle skud af vores smukke model.

Nikita hviler sig lidt på stenen.

Nikita tænker over tingene

Lørdag sluttede vi af med udsigten ved kanonerne på bakkerne i Bangsbo.

Nikita tager sigte

Nikita højt over Frederikshavn

Vi havde en dejlig weekend sammen med masser af både familie- og fotosnak, og nu slutter jeg for i dag med et billede af min dejlige nevø og hans søde kæreste.

Dines og Nikita på Bratten Strand

Follow on Bloglovin

onsdag den 24. juli 2013

Limfjordsbilleder - Dag 4.

Vores tur ved Limfjorden har nu nået dag 4 og hjemtur til Frederikshavn via Mors. - Efter pakning af bil og hurtig morgenmad på Danhostel i Roslev kørte vi over Sallingsundbroen til Mors, hvor vi havde planlagt første stop til Salgerhøj, som er øens højeste punkt med sine 89 meter. Udsigten er fantastisk mod Thy og Thisted, men desværre var der diset, så det gav ikke optimale betingelser for fotografering.

Udsigten fra Salgerhøj mod Thisted
Herefter kørte vi til Hanklit, som ligger lige i nærheden.

Stranden for foden af Hanklit
Hanklit er en enestående molerklint på 61 meters højde og ca. 1 km. lang, hvor man kan betragte askelagene fra nogle af de mere end 200 forhistoriske vulkanudbrud. - Hanklit er kandidat til at komme på Unescos Verdensarvliste. - Man kan læse meget mere om Hanklit her.

Stranden ved Hanklit (HDR)
Hanklit
Taget på stranden af Hanklit - Det blæste en del.
Næste stop blev Ejerslev Havn, hvor vi spiste vores frokost.

Husene på Ejerslev Havn
Ejerslev Havn
Ejerslev Havn
Ved havnen er der nogle millionår gamle molerskrænter med en lagune. Man kan læse mere her.

Lagunen ved Ejerslev Havn
Skrænterne og lagunen ved Ejerslev Havn
Molerskrænt ved Ejerslev Havn
Efter vi havde vandret rundt ved lagunen og skrænterne, så var det tid at bevæge sig mod nord til færgen ved Feggesund. - På vejen gjorde vi stop i området ved Molermuseet.

Diset udsigt mod Thy
Her var der stadig diset vejr og en skov af elmaster, og så huskede jeg lige på noget jeg havde læst for nylig. 
En fotograf havde skrevet, at hvis der er elmaster, som forstyrrer dit motiv, så gør elmasterne til en del af motivet. Det har jeg så prøvet at gøre på ovenstående billede.

På vejen tilbage til bilen kiggede vi ned i denne molergrav med de små mennesker.

Molergrav
og vi fik et kig ud til Feggesund, hvor vi skulle med færgen til Thy lidt senere.

Molergrav med udsigt til Feggesund
Nu kørte vi det sidste stykke til færgen, men vi skulle selvfølgelig stoppe og tage billeder af Feggeklit.

Feggeklit
Feggeklit er 25 meter høj og en kilometer lang, og man kan tælle 146 lag af moler og vulkansk aske. Du kan læse mere her.

Feggeklit i baggrunden
Efter færgeturen til Thy sluttede vi vores tur af med et kort besøg på Lild Strand.

Lild Strand
Spil til at trække både op med på Lild Strand
Herefter gik turen direkte hjem til Frederikshavn efter en dejlig og varieret tur til Fur, Salling og Mors ved den skønne Limfjord.

Tak til dem, der fulgte med på vores 4 dages tur. - Hvis du vil følge med i vores fotooplevelser, så tast din mailadresse ind her på bloggen, så får du automatisk en mail, når jeg har lagt nyt materiale ind på bloggen. 

Follow on Bloglovin

tirsdag den 23. juli 2013

Limfjordsbilleder - Dag 3

Jeppe Aakjær
Turen på vores 3. dag ved Limfjorden går bl.a. til kunstnerparret Nanna og Jeppe Aakjær's hjem Jenle, som ligger meget naturskønt ved Astrup Vig nord for Skive. - Jenle betyder alene eller ensom på jysk, og det var meget betegnende for beliggenheden, da ejendommen blev opført i 1906-1907 af Jeppe Aakjær's bror, som havde en opsparing fra en tid i Amerika. - Jeppe Aakjær og Nanna flyttede ind lige efter deres bryllup i 1907, og de boede mange år til leje, indtil Jeppe Aakjær i 1919 havde økonomi til at overtage den smukke ejendom, som er tegnet af den kendte arkitekt Povl Baumann, som var ven med Nanna Aakjær.

Nanna og Jeppe Aakjær's kunstnerhjem JENLE
JENLE
 Jeppe Aakjær købte på et tidspunkt en mølle af en gårdejer, og fik den flyttet til Jenle. - Da kunstnerparret ofte havde besøg i længere tid af forfatterkolegaen Thøger Larsen, som yndede at sove lidt længe om morgenen, så fik Nanna indrettet et lille værelse øverst i møllen, hvor han kunne være sig selv. Her i møllen skrev Thøger Larsen en af sine kendte fædrelandssange "Danmark nu blunder den lyse nat", som for nogle år siden blev en del af den danske kulturkanon. Han har også skrevet "Du danske sommer jeg elsker dig" og mange andre.
Møllen ved JENLE
Vi var selvfølgelig på en rundvisning i kunstnerhjemmet, hvor meget er bevaret uændret siden Jeppe Aakjær's død i 1930 (Nanna døde i 1962). - Mange af møblerne er lavet af Nanna Aakjær, som var uddannet billedskærer og snedker. - Jeppe Aakjær's arbejdsværelse på 1. sal står helt uændret og bevaret.
Fra arbejdsværelset er der en ubeskrivelig smuk udsigt over Astrup Vig i Limfjorden.

Astrup Vig
Med denne udsigt har Aakjær sikkert skrevet nogle af sine berømte digte, sange og romaner. - Nogle af hans mest kendte ting er nok det sociale digt "Jens Vejmand", "Jeg er Havren", "Ole sad på en knold" og han blev optaget i Kulturministeriets kulturkanon i 2006 med digtet "Aften" ("Stille, hjerte, sol går ned").

Aakjær var en frontkæmper mod social uretfærdighed blandt de dårligst stillede i det danske samfund, landarbejdere, tyende og små husmænd. - Som 20 årig sad han 17 dage i Viborg Arrest på grund af en dom for blasfemi. Han havde holdt en flammende tale om social uretfærdighed og religiøs fordummelse, og da han symbolsk opfordrede underklassen til at rive kirkerne ned, så røg han altså i spjældet.

Aakjær fulgte sine principper, og indrettede et eget værelse med vindue til hver enkelt af de ansatte på JENLE, som også var et landbrug. Dette var bestemt ikke almindeligt for tyende omkring år 1900.

Jeppe Aakjær opnåede at blive en landskendt digter i sin levetid, og ved hans død i 1930 talte bl.a. Stauning ved hans begravelse. Aakjær var fattigmands digter, hvilket også hans digt "Jens Vejmand" tydeligt beskriver. - Aakjær var så populær, at hans kiste kom på en rejse gennem flere jyske byer, hvor store folkemængder tog afsked. Kisten blev sejlet fra Århus til København, hvor der blev holdt en storstilet mindehøjtidelighed i Idrætshuset.

Hans urne er begravet i skoven ved Jenle, men jeg fik ikke taget et ordentligt billede af gravpladsen, som var meget mørk. - Fra graven gik vi en tur ned til fjorden og tilbage igen ad en anden sti, hvor der for nogle år siden blev opstillet en stor statue af ham.

Jeppe Aakjær
Et andet sted på det smukke naturområde findes denne buste af digteren.

Jeppe Aakjær
Jeg har her på bloggen skrevet en del tekst om vores besøg på JENLE, og desværre er der ikke så mange billeder, da vi ikke måtte fotografere i mindestuerne. - Besøget forstærkede det indtryk, jeg i forvejen havde af Aakjær som en forfatter, der brugte sin skarpe pen til at tale fattigmands sag. En forfatter der også var frontkæmper for den danske natur. Han var dybt modstander af Hedeselskabets reguleringer af landskabet.

Skive
Efter besøget på Jenle var det tid til at spise vores medbragte frokost på Skive Lystbådehavn, og der skulle også shoppes lidt på gågaden i den hyggelige by. -Vi kom forbi dette smukke hus med et springvand foran, som desværre holdt pause, mens vi var der.

Jeg tror det er et gammelt Toldkammer
Der var musik på Rådhuspladsen af en Kim Larsen "look alike" musiker, som sang "Kvinde min" og alle de andre numre, så man næsten troede det var Larsen selv, der var kommet til Skive.

Skibonitterne hygger sig på Rådhuspladsen
 Folk var i glad sommerstemning, og der var gang i salget af den lokale Hancock øl, som vi godt kan anbefale.

Der er gang i ølhanerne
Dette er slut på Limfjordsbilleder Dag 3. - På Dag 4 går turen til Mors, hvor vores lille sommertur ved Limfjorden slutter.

På bloggen kan du indtaste din mailadresse, så vil du automatisk få besked, når jeg bringer nye billeder og historier.

Follow on Bloglovin

mandag den 22. juli 2013

Limfjordsbilleder - Dag 2.

Planen for dag 2 på vores tur var et besøg på øen Fur. - Det lykkedes os at komme op før klokken syv, og efter morgenmaden i køkkenet på Danhostel Roslev, så blev kamera, kaffe og forsyninger til frokost læsset i bilen, og turen gik mod færgen i Branden. - På vejen fik jeg øje på nogle farvestrålende vilde blomster i vejsiden, og så måtte Bente tålmodigt vente på, at jeg fandt kameraet frem og fik skudt et par billeder.

Vilde blomster i vejkanten
 Første stop på Fur efter den korte færgetur var Gammel Havn. 

Gammel Havn
Havnen blev bygget i 1911, men i 1956 blev havnen nedlagt på grund af problemer med tilsanding. Fiskerne flyttede deres både til den nybyggede havn ved færgelejet. Der findes også et lille museum på stedet, og man kan få flere oplysninger her.

Vores rute fortsatte nu mod næste mål, som var Fur Bryghus. - På vejen mødte vi det ene smukke landskab efter det andet.

Kornet står modent på markerne
Lidt før middag var vi fremme ved Fur Bryghus.

Fur Bryghus
Den lokale mørke øl skulle selvfølgelig smages.

Velsmagende Fur øl
Vi havde et hyggeligt stop på den udendørs restaurant. Fur øl er velsmagende og kan anbefales, og man kan læse mere om bryggeriet her.

Egentlig egner vejnettet på Fur sig bedst til vandreture. Der er mange vandrestier, og vejene er smalle, og belægningen består ofte af grus. - Vi havde ikke planlagt en vandretur, så vi fortsatte af de støvede grusveje, hvor vi flere gange måtte bakke for at lade en anden bil passere. - På ruten mødte vi blandt andet denne Moler grav.

Moler grav
Moler grav
Vi mødte også disse Moler landskaber.

Moler skrænt
Moler formationer i landskabet

Næste mål var kysten ved Rødstenen, den kan der læses mere om her. - I dette naturskønne område spiste vi vores medbragte frokost og gik herefter en tur langs kysten.

Kysten ved Rødstenen

Kysten ved Rødstenen
Kysten ved Rødstenen
Kysten ved Rødstenen

Kysten ved Rødstenen

Kysten ved Rødstenen
Nu var det tid at søge mod færgelejet, men inden vores hjemtur kiggede vi lige lidt på omgivelserne ved færgestedet. Her fik vi blandt andet disse indtryk.







Fur var en meget smuk ø med masser af seværdig natur, men der var ting, vi ikke fik set, da vi ikke havde planlagt en vandretur. Det gør vi ved næste besøg, for vi skal helt sikkert tilbage.

Efter færgeturen kørte vi til vores spisested på Glyngøre Havn, hvor vi fik Danmarks største stjerneskud.

Dag 3 på vores tur i Salling og ved Limfjorden går til digteren Jeppe Aakjærs hjem Jenle. - Det er ham med bl.a. "Jens Vejmand" og mange af vore fædrelandssange. - Følg endelig fortsat med i vores tur.



Follow on Bloglovin